Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
[...] jak zwykle jest silnym argumentem przemawiającym za tym, aby szczególnie “pilnować” diety. W pewnym stopniu można ciężkim i długotrwałym treningiem „oszukiwać” tj. jeść więcej niezdrowego pokarmu i udawać, że wszystko jest w porządku. Jednak długofalowo ta strategia się nie opłaci. Dlatego mimo regularnego, długotrwałego treningu [...]
[...] wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność z [...]
[...] Efekt zapobiegania zaparciom suszonych śliwek wynika z zawartego w nich sorbitolu. Sorbitol to cukier owocowy, który zwiększa częstotliwość wypróżnień. Dlatego nie powinnaś jeść zbyt dużo śliwek, dopóki nie dowiesz się, jak radzi sobie z nimi Twój przewód pokarmowy. Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Możesz zjeść kilka sztuk dziennie w takiej [...]
[...] jesteśmy pełni podziwu. Liver King jak się okazuje jest też inspiracją dla innych. Influencer fitness Jesse James West poszedł w jego ślady i przez 50 godzin próbował jeść, trenować i spać jak King. Pod jego czujnym okiem jadł surowe organy, w tym jądra, wątrobę czy szpik kostny. Jesse był zaskoczony tym eksperymentem i stwierdził, że [...]
[...] krewetki są składnikiem wielu dań, takich jak hiszpańska Paella de Marisco, włoskie Cacciucco czy portugalska Caldeirada. Jednak czy krewetki są zdrowe i czy warto je jeść? Krewetki hodowlane stanowią 55% całkowitej światowej produkcji krewetek. Ponieważ są hodowane w dużych ilościach w ciasnych ekosystemach i mają słabą odporność, ryzyko [...]
[...] brakuje lub jest tego zbyt wiele, informuje nas. Tak samo jest z uczuciem głodu. Osoby przestrzegające wyznaczonych ilości jedzonych posiłków oraz czasu, w jakim muszą go zjeść, często zmuszają się do zjedzenia kolejnego posiłku. W takim wypadku posiłek, który powinien być przyjemnością, staje się czymś wręcz przeciwnym. Kolejnym negatywnym [...]
[...] trening, zaś do budowania masy mięśniowej potrzebujemy nadwyżki kalorycznej oraz bodźców treningowych pobudzających, anabolizm mięśniowy. Produkty typu LIGHT można jeść do woli Prawdą jest, że produkty typu LIGHT posiadają często mniej kalorii, tłuszczu czy cukru - przez co są "zalecane" podczas diety redukcyjnej. Jednakże długotrwałe [...]
[...] że zrzucenie tak sporej wagi i późniejsze jej utrzymanie nie było łatwym zadaniem. “Nie mogę powiedzieć, że było fajnie - szczególnie, gdy koledzy jedli pizzę, a ja musiałem jeść gotowanego na parze kalafiora.” Jednak chyba było warto. Jego historia może być motywacją dla wielu osób, które borykają się z nadwagą i nadmiernymi kilogramami. Jak [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] kwasy tłuszczowe Omega-6, dlatego warto zwrócić uwagę, na to, aby zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3. Pamiętajmy, że oprócz chudego drobiu, możemy również jeść polędwicę wieprzową, szynkę wieprzową, czy też dobrej jakości kawałek karkówki, niekoniecznie przepełnionej wiązkami tłuszczu. To nie tłuszcz sam w sobie tuczy, tylko [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
[...] Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey jack, szwajcarski i parmezan Jogurt: jogurty na bazie soi, migdałów, kokosa lub orzechów nerkowca (niektórzy mogą jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie mleka roślinnego. Odżywki [...]
Okres redukcji dla nikogo nie jest łatwy ani przyjemny. Niekiedy jest to ogromny wysiłek dla naszego ciała, jak i umysłu. Trenujemy wtedy naszą siłę woli i widzimy, ile możemy wytrzymać, co w pewnych sytuacjach sprawia, że jesteśmy silniejsi. Treningi to tak naprawdę dla nas „pikuś”. Najgorsza okazuje się dieta, która systematycznie ma obniżane [...]
Otyłość uważana jest za pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] Mandarynki mają niewiele kalorii i są bardzo słodkie. Z powodzeniem mogą stanowić przekąskę dla wszystkich łasuchów, którzy chcą lub muszą trzymać się niższych kalorii. Jak jeść mandarynki? Najprościej jest je obrać ze skórki i wsuwać! Natomiast możesz ich także użyć do różnych deserów np. zalać galaretką, dodać do jogurtu naturalnego albo [...]
[...] rozsiewa zapach, które nęci Twoje zmysły? Brzmi znajomo? Każdy z nas to kiedyś przeżył — tę walkę z wygodnymi przekąskami. Jeśli nie jesteś pewien, ile powinieneś jeść, skorzystaj z kalkulatora BMR, który pomoże Ci obliczyć zapotrzebowanie. Dbaj o jakość posiłków, ich pożywność, a także spróbuj przewidywać, zaopatrując się w zdrowe [...]